Digital Factory for Composites (DFC)

Succesvol Digital Factory for Composites (DFC) fieldlab gaat verder als samenwerkingsverband

Digital Factory for Composites (DFC) is in 2014 opgericht door Airborne en Siemens als Smart Industry Fieldlab in Ypenburg, Den Haag. De ambitie was om een demonstratie- en ontmoetingscentrum te worden voor innovatie op het vlak van automatiseren en digitaliseren van de productie van composiet. Met support van de Zuid-Hollandse Smart Industry hub SMITZH en andere instrumenten heeft de samenwerking met een grote groep bedrijven zich vooral gericht op de digitale fabriek en digitalisering ten behoeve van het automatiseren van de (composiet)productie.

Dit heeft geleid tot een stevig fundament voor ‘Smart Connected Factory’ wat nu bij MKB en groot bedrijf wordt ingezet om dat verder te ontwikkelen en toe te passen, bijvoorbeeld door TNO en Produmize. Airborne, de trekker van dit fieldlab, heeft haar digitaliseringsstrategie ontwikkeld en op basis daarvan een positie in de internationale markten van aerospace en automotive verworven, met digitale, automatische productiesystemen voor composiet. Het ontsluiten van data, en Automated Programming (oftewel Zero Programming) is een essentieel onderdeel van deze propositie. Recent heeft Airborne een contract gewonnen van een Canadese aerospace klant om de hele composiet fabriek te gaan digitaliseren. Siemens heeft de activiteiten doorgezet in een eigen Digital Experience Center in Den Haag.

De inspanningen van het fieldlab hebben dus tot commercialisatie geleid bij diverse (clusters van) bedrijven. Dat is reden genoeg om de activiteiten als Fieldlab voort te zetten als samenwerking met de huidige groep van bedrijven en instituten. Bij TNO lopen projecten en worden nieuwe projecten opgezet om Smart Connected Factory verder te ontwikkelen. Doel is om grote groepen MKB maakbedrijven in staat te stellen hun bedrijfsvoering – en specifiek hun productie – te digitaliseren.

Voor meer informatie over de partners en het thema digitale fabriek, zie:

Airborne 
Het internationaal opererend bedrijf Airborne wil composiet breder toepasbaar maken door het productieproces te automatiseren. Airborne is gespecialiseerd in de industrialisatie van engineering en productie van geavanceerde composieten voor onder meer de ruimtevaart-, luchtvaart- en scheepvaartindustrie.

Technology Park Ypenburg (TPY)
Het programma Technology Park Ypenburg richt zich op het geautomatiseerd en gedigitaliseerd produceren met geavanceerde materialen zoals composiet en vezelmetaallaminaten. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor robotica. Het algemene doel is om de internationale positie van de Nederlandse high tech maakindustrie te versterken.

TNO
TNO ontwikkelt kennis en helpt met het toepassen van innovaties. Zo ook voor Smart Industry. Maakbedrijven die met de data uit hun machines aan de slag willen kunnen zich melden voor de peer2peer groep ‘Smart Connected Factory’. Meer informatie op: Programma ‘10 keer klaar voor Industrie 4.0’ leert mkb meer uit machines te halen met data – SMITZH

SMITZH
SMITZH is de Smart Industry hub van Zuid-Holland en helpt ondernemers sneller, goedkoper, duurzamer en hoogwaardiger produceren door digitalisering. We doen dit met diverse smart industry fieldlabs uit de regio:  RoboHouseSAM|XLRAMLABDuurzaamheidsfabriek, Internet of Things Academy en Dutch Optics Centre.
Wij brengen vraag en aanbod lokaal bijeen om de praktische toepassing van slimme technologieën te bevorderen. Denk hierbij aan robots, 3D-printen en sensoren, industrie 4.0 en Internet of Things. Slimme maaktechnologieën waarmee je sneller, goedkoper en efficiënter kunt produceren. SMITZH wordt gecoördineerd door InnovationQuarter en TNO en wordt mede mogelijk gemaakt door: Provinice Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, TU Delft, FME, Koninklijke Metaalunie, Hogeschool Rotterdam, De Haagse Hogeschool, en HI (Holland Instrumentation).