Programma ‘10 keer klaar voor Industrie 4.0’ leert mkb meer uit machines te halen met data

In het voorjaar start SMITZH het programma ‘10 keer klaar voor Industrie 4.0’, waarbij productiebedrijven met kleine serie productie geholpen worden om data uit hun machines te halen en slim kunnen gebruiken. Dit resulteert in lagere kosten en kortere doorlooptijden. SMITZH roept mkb-bedrijven op om zich aan te melden. Op 23 maart en 13 april is er een webinar waarin alle informatie over het verloop van het programma wordt gedeeld.

mkb machines data

Jeroen Broekhuijsen, Team lead Digital Twinning bij TNO: “Wil jij als mkb-ondernemer leren hoe je meer uit je machines haalt door slim met data om te gaan? Dit is niet alleen weggelegd voor grote bedrijven, maar is nu ook betaalbaar en geschikt voor kleine series producties. In het project ’10 keer klaar voor Industrie 4.0’ verkennen we samen welke data-gedreven beslissingen er in jouw bedrijf mogelijk zijn, door data te ontsluiten en die te verbinden met jouw  processen. Dit kan resulteren in lagere kosten en kortere doorlooptijden.”

10 keer klaar voor Industrie 4.0

Tien productiebedrijven verkennen in vier maanden tijd samen met de experts van TNO en Produmize welke data-gedreven beslissingen er in hun bedrijf mogelijk zijn. Hiervoor ontsluiten ze data en verbinden deze met hun processen. De deelnemende mkb-bedrijven stellen hiervoor een projectmanager met voldoende beslissingsbevoegdheid beschikbaar, die samen met TNO en Produmize het project uitvoert. 

Resultaten

Na het doorlopen van dit traject wordt het volgende bereikt:  

 • Minimaal vijf machines zijn geïntegreerd met een platform om de data te ontsluiten
 • Er is een Live data dashboard ingericht om de data te gebruiken
 • Toepassingen zijn ingericht van Data Driven Decision Making
 • Ervaring opgebouwd met het verbinden van data en informatie uit machines aan processen en beslissingen

Leren digitaliseren

De deelnemers doorlopen het traject in een groep van tien mkb-bedrijven. De projectmanager neemt samen met een directielid zitting in de Digitalisatie-kenniskring. Binnen de kenniskring wordt de voortgang van de individuele implementaties besproken, maar belangrijker nog worden de kansen en uitdagingen die we zien met elkaar gedeeld. Zo wordt bekeken wat je met de data kan en welke data zinvol is binnen de eigen organisatie. De Digitalisatie kenniskring komt eens per maand bij elkaar.

Profiel deelnemende bedrijven

 • Productiebedrijven met (klein) serie productie
 • Meerdere machines in de fabriek die in staat zijn om data gestructureerd te ontsluiten via bijvoorbeeld OPC-UA
 • ERP systeem in gebruik
 • Eigen IT ondersteuning (intern of extern)

Wat wordt gevraagd van de deelnemers

 • Toegang tot bedrijf en IT omgeving
 • Voldoende mens capaciteit voor de IoT kring en implementatie
 • Een investering van € 6.000,-

Meer informatie

Kijk hier voor het volledige programma van ’10 keer klaar voor Industrie 4.0′.

Neem voor meer informatie contact op met: Jeroen Broekhuijsen via: jeroen.broekhuijsen@tno.nl. Aanmelden kan via deze site.