FAQ

SMITZH veelgestelde vragen

Wat is Smart Manufacturing?

Smart Manufacturing staat voor de automatisering van discrete productieprocessen (gedifferentieerde producten zoals auto’s, meubelen en vliegtuigen in plaats van olie en aardgas) met technologieën als robots, big data en 3D-printen.

Door meer te investeren in Smart Manufacturing, kunnen we de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse maakindustrie versterken en het oplopend personeelstekort verkleinen. Door de toepassing van Smart Manufacturing kunnen productiekosten worden verlaagd; wordt de kwaliteit van producten beter en consistenter; neemt de levertijd af en wordt deze beter voorspelbaar.

Waarom is SMITZH opgericht?

Om de toepassing van Smart Manufacturing in onze regio te stimuleren en bedrijven te helpen met vragen, is het onafhankelijke loket SMITZH opgericht. SMITZH brengt vraag en aanbod op het gebied van Smart Manufacturing bij elkaar en bouwt aan een solide innovatie-infrastructuur voor onze regio. Een regio waarin maakbedrijven, technologieleveranciers, fieldlabs, onderwijs, overheid en andere partijen elkaar weten te vinden.

De maakindustrie in Zuid-Holland heeft een groot aandeel in de bestaande werkgelegenheid. Daarnaast biedt deze industrietak oplossingen voor grote (toekomstige) uitdagingen op het gebied van energie, duurzaamheid en de groeiende zorgbehoefte.

Om onze concurrentiepositie te versterken en de welvaart van deze regio te versterken, is het noodzakelijk dat bedrijven in onze regio meer investeren in Smart Manufacturing. Bedrijven die Smart Manufacturing toepassen kunnen de markt dusdanig ontwrichten dat concurrenten in één keer worden weggevaagd. Om te overleven, is het dus niet de vraag of bedrijven moeten investeren in Smart Manufacturing; maar hoe en wanneer.

Een tweede belangrijke reden om te investeren in Smart Manufacturing, is het groeiende personeelstekort. Door meer processen te automatiseren en personeel anders te scholen, kan dit worden opgevangen.

Wat doet SMITZH?

SMITZH ondersteunt technologische toeleveranciers en maakbedrijven uit Zuid-Holland bij de toepassing van Smart Manufacturing. Daarnaast probeert SMITZH een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te realiseren. Een versterkte concurrentiepositie kan immers alleen ontstaan, door het hele innovatie-ecosysteem aan te passen.

De ambitie van SMITZH is om uit te groeien tot een internationale hot-spot voor Smart Manufacturing. Een Digital Innovation Hub met internationale uitstraling. Een one-stop-shop loket waar bedrijven naar toe komen voor de technologie om hun hoogwaardige producten op concurrerende manier te laten maken, ook in kleine series en/of enkelstuks. Een regio waar productiebedrijven en toeleveranciers zich vestigen of uitbreiden vanwege het sterke ecosysteem van vraag en aanbod in kennis, innovatie en producten.

SMITZH heeft een loketfunctie en is dus beschikbaar voor vragen en zoekt verbindingen. Daarnaast biedt SMITZH workshops, masterclasses en vouchers voor haalbaarheidsstudies, skillslabs en kiemprojecten.  

Welke doelen streeft SMITZH na?

  1. Meer Smart Manufacturing toepassingen bij bedrijven in onze regio.
  2. Betere aansluiting vraag en aanbod arbeidsmarkt in onze regio.
  3. Infrastructuur voor samenwerking waarin maakbedrijven, technologieleveranciers, fieldlabs, onderwijs, overheid en andere partijen elkaar weten te vinden op het gebied van Smart Manufacturing in onze regio.

Hoe werkt SMITZH aan meer toepassingen van Smart manufacturing in onze regio?

Om te kunnen opereren als één centraal loket, bouwt SMITZH aan een solide innovatie-infrastructuur van een achttal Smart Manufacturing fieldlabs die nauw samenwerken.

Omdat ieder bedrijf op een ander punt in haar ontwikkeling staat en andere behoeften heeft, biedt SMITZH verschillende diensten. Je kunt bij SMITZH terecht voor workshops, masterclasses en vouchers voor haalbaarheidsstudies, kiemprojecten en skillslabs.

Wat is mensgerichte technologie?

Eén van de speerpunten van SMITZH is mensgerichte technologie.

Dat is technologie die moeilijk werk makkelijk maakt. Denk aan het in elkaar zetten van een sensor of een satelliet met een Virtual Reality-bril op, die projecteert waar welk onderdeel moet worden gemonteerd. Of aan exoskeletten die zwaar werk licht maken. Mensgerichte technologie helpt mensen aan werk en helpt zo ook de bedrijven om hun vacatures te vervullen.

Is Smart Manufacturing hetzelfde als Smart Industry?

Smart Manufacturing wordt vaak gebruikt als synoniem voor de industrie sector, Smart Industry of Industry 4.0.  

Dit is niet helemaal correct. De definities van deze laatste begrippen zijn breder en omvatten niet alleen de productie van goederen, maar de gehele fabriek en ook de supply chains, logistiek, mobiliteit, gebouwen, services, smart grids, woningen en werkomgevingen.

Hoe verhoudt SMITZH zich tot het Smart Industry programma?

SMITZH is een regionale uitvoering van het landelijke Smart Industry programma dat zich focust op Smart Manufacturing in de regio Zuid-Holland.

Wat bedoelen jullie met maakindustrie?

De maakindustrie omvat alle bedrijven waarbij grootschalig en machinaal materialen tot nieuwe producten worden verwerkt.

Je kunt dan denken aan machinebouw, metaalproducten, transportmiddelen, elektronica, kunststofverwerking en textiel. Sectoren waarin je de maakindustrie kunt terugvinden zijn bijvoorbeeld: automotive, high tech, tuinbouw, zorg en scheepsbouw.

Bekende voorbeelden van een maakbedrijven zijn Quooker (kokendwaterkranen) uit Ridderkerk; De Waal bv (scheepsbesturingen) uit Werkendam en Houdijk Holland (koekjesmachines) uit Vlaardingen.

De maakindustrie in Nederland was in 2013 goed voor 10% van de totale economie en floreert nog steeds. Nederland stond in 2015 in de Europese top 3 inzake productiegroei in de maakindustrie. In 2016 wisten bijna alle maakbedrijven uit de top 100 met winst af te sluiten. SMITZH richt zich specifiek op de maakindustrie uit Zuid-Holland, dit zijn naar schatting zo’n 10.000 bedrijven.