SAM XL

(Smart Advanced Manufacturing)

Composiet onderzoekcentrum

SAM XL is een onderzoekcentrum waarbinnen bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken op het gebied van automatiseren en robotiseren van de productie van lichtgewicht constructies, waaronder composiet, op de TU Delft Campus.

In dit fieldlab ontwikkelen en demonstreren we techniek en beperken we opschaalrisico’s voor luchtvaart, windturbines, ruimtevaart en maritieme toepassingen. Bedrijven kunnen samen met studenten, TU Delft en TNO op projectbasis gebruik maken van de faciliteiten.

Momenteel ontwikkelen we grootschalige automatiseringscellen voor lay-up; schoonmaken, voorbehandelen en coaten van oppervlakken; lassen van composiet; boren; non-destructieve inspectie; en het op grote schaal meten aan de machines zelf. Vanaf 2019 zullen deze faciliteiten beschikbaar zijn in het 2.000 m2 bedrijfspand van SAM XL. Bij SAM XL staan we open voor grote en kleine bedrijven en onderzoeksinstellingen om aan te haken. Het centrum is opgezet als een Stichting met een participatiemodel waarin staat hoe er wordt samengewerkt. SAM XL is een initiatief van de TU Delft en Fokker-GKN.