RoboCrops

Wereldwijde belangstelling voor uniek tuinbouwevent RoboCrops

Het is wereldwijd het allereerste event dat de robotica en tuinbouw met elkaar verbindt. Op 23 en 24 april wordt RoboCrops georganiseerd, een internationaal event om robotica-oplossingen naar de kas te brengen. Telers, techbedrijven, universiteiten en investeerders inspireren en dagen elkaar uit. Doel: nieuwe toepassingen ontwikkelen door middel van sensoren, robotarmen, autonome voertuigen en het gebruik van AI en data. Tomaten plukken zonder ze te pletten blijkt namelijk zo eenvoudig nog niet. Er is veel aandacht voor het event, niet alleen vanuit onze buurlanden, maar ook vanuit Japan, Canada en Israël. De behoefte om elkaar beter te vinden en samen tot doorbraken te komen, blijkt groot.

Kansen robotica in glastuinbouwsector

Nog voordat het programma definitief is, bevestigden Lely, Panasonic, Rijk Zwaan en gerenommeerde hoogleraren hun komst. Dat zij en bedrijven als KINOVA en Ecoation bereid zijn vanuit Canada naar het Westland af te reizen bewijst dat het onderwerp leeft en dat de wil om samen te werken groot is. Er ontstaat een steeds grotere betrokkenheid bij wereldwijde vraagstukken door de groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en een toenemende vraag naar veilig en gezond voedsel. Dat hier kansen liggen voor robotica is duidelijk. En dat de allereerste cross-over tussen robotica en tuinbouw hier plaatsvindt is ook niet verwonderlijk. Zuid-Holland heeft niet één, maar vele topsectoren in huis. Techbedrijven hebben daardoor toegang tot alle eindmarkten. Alleen door samen te werken, zal men ook daadwerkelijk praktijkoplossingen kunnen ontwikkelen en opschalen.

RoboCrops

Ook aanwezig zijn op RoboCrops?

Op de website vind je meer informatie. Je kunt je hier aanmelden.

Autonoom oogsten is nog niet makkelijk: plukken of niet plukken?

Om een robot autonoom te laten oogsten, moet hij kunnen waarnemen (waar is de tomaat?), denken (wel of niet plukken?), en handelen (plukken en in een container plaatsen). Hoewel er goede vooruitgang is geboekt in de ontwikkeling van oogstrobots in het algemeen, worden deze nog steeds niet op grote schaal gebruikt in onze kassen. Vooral zachtere gewassen, zoals tomaten, paprika’s en aardbeien, leveren problemen op. Door internationale telers en techbedrijven bijeen te brengen en studenten uit te dagen oplossingen te ontwikkelen, hoopt RoboCrops een wereldwijde versnelling in gang te zetten.

Programma

23 april: robotica-ontwikkelingen en hackathon

Op 23 april worden telers en andere aanwezigen op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen in de robotica voor de glastuinbouw. Dagvoorzitter is Peter Jens, Director Strategic Alliances bij Koppert Biological Systems. Hij houdt zich bezig met landbouw-, voedsel- en voedingsvraagstukken over de hele wereld en bevordert samenwerking tussen boeren, coöperaties en onderzoeksinstituten. Keynotes worden gegeven door o.a. André van Troost, CEO bij Lely, de internationaal opererende nummer één producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Ook Josse de Baerdemaeker staat op het podium. Hij is professor Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren aan de KU Leuven en wordt wereldwijd erkend als de grondlegger van de basisprincipes in de precisielandbouw.

Naast het dagprogramma in World Horti Center starten studenten van de TU Delft en Universiteit Wageningen die dag aan een hackathon in het Delftse fieldlab RoboHouse. Deze hackathon kan ’s avonds via livestream gevolgd worden tijdens het netwerkdiner in World Horti Center.

24 april: technische uitdagingen en hackathon

Op 24 april verkennen techbedrijven, universiteiten en andere geïnteresseerden in World Horti Center samen de technische mogelijkheden en uitdagingen voor robotica in de tuinbouw. Zij doen dit onder leiding van Jim Stolze, die met kennis van MIT en Singularity University Aigency opzette, een bedrijf dat oplossingen levert op het gebied van kunstmatige intelligentie. O.a. groenteveredelaar Rijk Zwaan staat die dag op het programma en ook Jaimy Siebel, Managing Director bij RoboValley en RoboHouse geeft acte de presence. Aan het einde van de dag pitchen de studenten, die de nacht door werken in fieldlab RoboHouse, hun hacks in World Horti Center. Op beide dagen is er uiteraard voldoende gelegenheden voor matchmaking tussen aanwezige bedrijven.

Ook deelnemen aan dit unieke event?

De organisatie van het event is op dit moment nog in volle gang. Op de website van RoboCrops vind je meer informatie. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. Er is nog een beperkt aantal plaatsen vrij voor deelnemers, sponsoren en standhouders en sprekers. In de aanloop naar het event is op dit YouTube-kanaal een serie vlogs te volgen over robotica in de kas.