Oproep deelname peer-2-peer group 3D-metrologie

Gisteren vond het online webinar 3D-metrologie plaats. Over het vinden en vergelijken van vormen met 3D-optische sensoren voor productiebedrijven. Aan het webinar namen 22 personen van verschillende kennisinstituten en maakbedrijven deel. Tijdens het webinar zijn ervaringen uitgewisseld van type toepassingen. Eén van de zaken die tijdens het webinar naar voren kwam, is dat er nog geen kant-en-klare systeemoplossingen zijn voor grote producten. SMITZH wil bedrijven graag hulp bieden dit gezamenlijk te gaan ontwikkelen met zoveel mogelijk geïnteresseerde partijen. Om de mogelijkheden te verkennen zal een peer-2-peer group gestart worden. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden bij fieldlab Dutch Optics Centre (DOC).

3D-metrologie

Veel bedrijven werken aan het steeds verder digitaliseren van het productieproces, onder andere door het gebruik van slimme automatisering. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitscontrole en een situatie waarin robots gebruikt worden voor handling van producten. Op dit gebied werkt Nederland aan een unieke internationale positie van onze maakindustrie: kleine series, unieke producten tegen serieproductieprijzen. 3D-metrologie is hierin een cruciaal stuk gereedschap. Tijdens het webinar zijn diverse voorbeelden van 3D-metrologiesystemen en hun prestaties besproken. De kernstappen in het gebruik zijn: 3D-meting, objectreconstructie, vergelijking met het oorspronkelijke (digitale) object of aansturing van een robot.

Toepassingen door de industrie

De bedrijven die deelnamen aan het webinar blijken vooral aan twee toepassingen te werken: kwaliteitscontrole en robotaansturing (via zero programming). De meeste van hen werken aan grote producten, van kubieke meters in volume en met millimeter nauwkeurigheid. Er bleken op dit moment nog geen kant en klare systeemoplossingen voor deze applicaties te zijn; zelf ontwikkelen, met zoveel mogelijk geïnteresseerde partijen, is een logische vervolgstap.

Peer-2-peer group

SMITZH wil hier graag bij ondersteunen. Daarom de oproep aan geïnteresseerde bedrijven om zich te melden. We willen een groep van soortgelijke toepassers samenbrengen met fieldlab DOC en SAM|XL voor kennisuitwisseling, demo’s van bestaande robots en metrologiesensoren, en een gezamenlijke R&D-roadmap opzetten.

Aanmelden en meer informatie:

Door een mail te sturen naar Bart Snijders van TNO kun je je interesse kenbaar maken. Het is geen probleem als je het webinar niet gevolgd hebt.