Smart Industry trends

Dit zijn de Smart Industry trends voor 2021

De ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry gaan sneller dan ooit. Welke Smart Industry trends spelen nu een rol? En waar moet je als maakbedrijf op letten als je werk wil maken van digitale transformatie? In deze blog bespreekt Marije Bakker, Smart Industry-adviseur bij FME, de belangrijkste trends voor dit jaar.

Stel je een fabriek voor waarin alle productieprocessen voortdurend worden geoptimaliseerd aan de hand van big data in combinatie met artificial intelligence (AI). Voorstellen voor procesoptimalisatie worden eerst virtueel ‘getest’ in een digital twin (een digitale simulatie van het productieproces) en robots hebben het zware, repeterende productie- en assemblagewerk overgenomen. Intussen vervaardigt een 3D-metaalprinter prototypes, maar ook losse componenten voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Deze onderhoudswerkzaamheden worden sneller en proactiever uitgevoerd door de groeiende mogelijkheden voor predictive maintenance, waarbij de onderhoudsbehoefte nauwkeurig voorspeld kan worden. Dit gebeurt met behulp van geavanceerde sensortechnologie, het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie. Toekomstmuziek?

 

Marije Bakker

Marije Bakker – Smart Industry-adviseur bij FME

Zeker niet. Veel van deze technologische mogelijkheden zijn al realiteit en worden geschaard onder het begrip ‘Smart Industry’. Deze overkoepelende noemer, waarmee eigenlijk alle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en automatisering worden bedoeld, is echter een enorm containerbegrip. Dat maakt het voor veel ondernemers in de maakindustrie lastig om het thema voldoende tastbaar te maken. Waar te beginnen met Smart Industry? En: wat werkt voor míjn maakbedrijf?

Bovendien gaat het om flinke, meerjarige investeringen, waarvan de concrete opbrengsten niet altijd meteen duidelijk zijn. Dat zorgt bij veel maakbedrijven voor de nodige koudwatervrees.

Toch is het verstandig om de mogelijkheden op het gebied van Smart Industry te onderzoeken, wil je de slag om de klant niet verliezen. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen op dit vlak? En waar moet je als maakbedrijf op letten als je met Smart Industry aan de slag wil?

Datagedreven werken

Voor automatisering geldt: garbage in is garbage out. Oftewel: de basis waarop je wilt gaan digitaliseren en automatiseren moet in orde zijn. Elk initiatief op het gebied van Smart Industry begint daarom met het verzamelen en analyseren van data. Wat gebeurt er binnen een bepaald proces of in een bepaalde machine? Welke stappen kun je onderscheiden? Waar is er sprake van verspilling en inefficiëntie?

Door al deze informatie uit (ERP-)systemen, sensoren en mensen slim te combineren met vakkennis en daar een analyse op te doen, krijg je helder zicht op het hele proces; van klantorder tot uitlevering. Dit inzicht kan vervolgens dienen als basis voor automatisering. Waar kan het proces anders of efficiënter? En hoe kan technologie daar eventueel bij ondersteunen?

Nieuwe technologieën, nieuwe mogelijkheden

Van robotisering en 3D-printing tot blockchain en digital twinning: het aantal technologische innovaties is de laatste jaren enorm gegroeid. Om te bepalen welke oplossing het best past bij jouw bedrijf, is het zoals gezegd belangrijk dat je eerst goed inzicht vergaart in je processen. Je kunt via SMITZH gratis een oriëntatieworkshop doen als je wilt weten hoe een technologie past binnen jouw processen en uitdagingen. Verder: lees kranten en vakbladen, bezoek evenementen/webinars, en steek je licht eens op bij hogescholen en universiteiten die onderzoek doen op dit vlak. Zo blijf je goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry.

Ook verstandig: ga eens kijken bij een bedrijf dat al wat verder is op het gebied van Smart Industry. Laat je inspireren en leer van elkaar! Als SMITZH helpen we je graag aan contacten om eens te ‘gluren bij de buren’.

Omarm het experiment

Heb je een wat meer vastomlijnd idee van hoe je digitalisering kunt toepassen binnen je bedrijf? Veel maakbedrijven maken de fout om te groot te willen beginnen. Dat werkt vaak verlammend. Verstandiger is het om te beginnen met een kleinschalig experiment. Zo krijg je beter zicht op het doel dat je wilt bereiken en hoe technologie je daarbij het beste kan helpen. Ook krijg je dan meer zicht op de technische en economische haalbaarheid van de oplossing die je voor ogen had. Opschalen kan altijd nog. Via dit voucher kun je tot 50% gefinancierd krijgen van een haalbaarheidsonderzoek. We helpen  je graag bij het vinden van de juiste partner om het onderzoek samen mee te doen. Ben je al iets verder en wil je juist een slimme maaktechnologie doorontwikkelen of in de praktijk toetsen hoe je een technologie binnen jouw bedrijf kunt toepassen? Dan is ook daar een mooi voucher voor beschikbaar waarmee je tot 35% gefinancierd kunt krijgen van je innovatieproject tot een maximum van € 30.000,-.

Vergeet je medewerkers niet

Culture eats strategy for breakfast. Je kunt nog zo’n doordachte Smart Industry-strategie uitdokteren, als je je medewerkers hierin niet voldoende meeneemt is elke vernieuwing gedoemd te mislukken. Vaak verandert hun rol; van pure vakman of -vrouw worden ze bijvoorbeeld een procesoperator, die het gedigitaliseerde proces in goede banen leidt. Smart industry begint dus niet alleen in de directiekamer, maar juist ook op de werkvloer. Als je medewerkers van meet af aan meeneemt in het transformatieproces, zal het beoogde einddoel makkelijker en sneller behaald worden.

Smart Industry ook om andere vaardigheden; niet alleen op technisch vlak, maar ook soft skills als het werken in (zelfsturende) teams en probleemoplossend vermogen. Het is dus belangrijk dat de mensen in je bedrijf zich op deze vlakken blijven ontwikkelen. Vanuit SMITZH vertellen we je graag welke platforms er zijn om je medewerkers te trainen of waar  je zelf trainingen op aan kunt bieden. De fieldlabs en bijvoorbeeld het opleidingsaanbod vanuit RoboAcademy zijn bij uitstek geschikt om medewerkers met de nieuwste technieken en faciliteiten kennis te laten maken, zonder daar zelf in te hoeven investeren.

Zelf de eerste stap zetten met Smart Industry?

Wil jij aan de slag, maar weet je nog niet precies hoe? Neem dan vrijblijvend contact op met Marije. Zij kan samen met jou in een vrijblijvend kennismakingsgesprek op onderzoek gaan naar kansen en mogelijkheden voor jouw maakbedrijf. Ook is zij op de hoogte van de vele ondersteunings- en financieringsmogelijkheden die bestaan voor bedrijven die aan de slag willen met Smart Industry. Bekijk op deze pagina het totale aanbod van SMITZH als je eerst zelf nog een beter beeld wilt krijgen van de mogelijkheden.