Zet een innovatietrainee op de digitaliseringskansen in jouw bedrijf

Sta jij open voor industrie 4.0, maar weet je niet goed waar de kansen liggen? Laat een innovatietrainee met begeleiding vanuit het hoger onderwijs dit onderzoeken. Sinds vorige week is daarvoor het innovatietraineeship gelanceerd. Studenten van hogescholen krijgen hierbij na een stage als onderzoeker ook een dienstverband als onderzoeker in een bedrijf. Gedurende deze gehele periode is een lector van de hogeschool betrokken bij het onderzoek van de zogenoemde innovatietrainee. Ook worden de studenten gedurende die periode getraind in ondernemers- en managementvaardigheden.

De komende maanden zoeken hogescholen in hun regio ondernemers die een innovatietrainee kunnen plaatsen. Na goedkeuring van hun onderzoeksplannen kunnen de eerste trainees in januari volgend jaar beginnen. Het traineeship eindigt dan medio 2022. In totaal kunnen in de komende twee jaar zo’n tweehonderd trainees starten. Met de regeling is 3,9 miljoen euro gemoeid.

Innovatietraineeship

Het innovatietraineeship is onderdeel van het Kennis- en Innovatie Convenant dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat op 11 november 2019 naar de Tweede Kamer stuurde. Het is een initiatief van de topsectoren Chemie, Agri & Food en Logistiek dat wordt uitgevoerd door Regieorgaan Sia (onderdeel van NWO).

Staatssecretaris Keijzer: ‘Innovatie is: van een slim idee een nieuw product maken. Waar mensen iets aan hebben, en waar je iets aan kunt verdienen. Daar hebben we ondernemers voor nodig. En zij hebben op hun beurt weer behoefte aan talent. Daarom hebben we samen met Regieorgaan Sia, de hogescholen en de Topsectoren het innovatietraineeship bedacht en opgezet. Daarmee krijgt het mkb een frisse kracht om mee te groeien met wat de tijd en klanten vragen, en doet de hbo-student werkervaring op.’

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Wij zijn blij met dit nieuwe initiatief, waar we ook voor hebben gepleit. Zeker in het mkb is innovatie méér dan ingewikkeld onderzoek en nieuwe vindingen. Het gaat ook en vooral om toepassing van bestaande technologie en voortdurende vernieuwing van producten, productieprocessen en diensten. Dan is het wel van belang dat ondernemers de snel gaande technologische ontwikkelingen kunnen bijbenen en er hun voordeel mee kunnen doen. Studenten kunnen daar met hun kennis en inzichten een waardevolle bijdrage aan leveren.”

Meer weten?

Neem dan contact op met Katri Kaunismaa, van de Hogeschool Rotterdam.