Glasvezel

Subsidie voor innoveren met fotonica via ACTPHAST

Fotonica, ofwel het manipuleren van licht in optische chips en fibers, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Misschien zegt het je niet direct zoveel, maar deze technologie wordt steeds belangrijker voor de industrie. Bijvoorbeeld bij nauwkeurige kwaliteitsinspectie of om objecten te identificeren tijdens een geautomatiseerd productieproces. Als jij nieuwsgierig bent naar hoe je jouw productieproces hiermee kunt optimaliseren, kijk dan eens verder naar ACTPHAST. Dit is een Europees programma met veel expertise op fotonica en biedt de mogelijkheid om innovatieprojecten met een flinke subsidie en ondersteuning in faciliteiten en kennis te doen.

Wat is fotonica en wat kan ik ermee?

Fotonica combineert licht en electronica. Snel internet, LCD- en OLED-schermen, optische computermuizen en vele sensoren zouden niet kunnen bestaan zonder fotonica. Optische inspectiesystemen in productieketens maken nauwkeurige kwaliteitsinspectie mogelijk. Afstanden en ruwheden kunnen namelijk contactloos worden gemeten met nanometer nauwkeurigheid. Ook kunnen materialen worden geïdentificeerd met spectrale technieken. Mechanische spanningen in plastics kunnen zichtbaar worden gemaakt en infraroodsystemen kijken door materialen heen die voor ons oog niet transparant zijn. Ofwel legio mogelijkheden waarschijnlijk om fotonica toe te passen in jouw productieproces zodat jij sneller, veiliger, goedkoper, duurzamer en efficiënter kunt produceren.

Hoe kan het ACTPHAST-programma mij helpen?

Waarschijnlijk heb je niet de kennis in huis om de mogelijkheden van deze technologie te verkennen. Het Europese programma ACTPHAST is een consortium van 25 Europese onderzoeksinstellingen en universiteiten, ieder met een eigen specialisatie in fotonica. Nederlandse partners in ACTPHAST zijn onder andere: TNO, Smart Photonics, LioniX International en de Technische Universiteit Eindhoven. ACTPHAST onderhoudt nauwe banden met fieldlab DOC en met Photon Delta. ACTPHAST biedt bedrijven een snelle en laagdrempelige verkenning van de kansen, en wijst de weg naar uiteindelijke implementatie. Dit alles met minimale bureaucratische overhead, en tot maximaal 100% gesubsidieerd.

ACTPHAST

Hoe werkt dat?

Als jouw behoefte aansluit bij de mogelijkheden van het programma, doorloop je de volgende stappen:

  1. Je meldt jouw bedrijf aan via de website.
  2. Uit een groep experts wordt een contactpersoon geselecteerd. Deze persoon organiseert een intakegesprek voor een eerste analyse, waarna een projectleider kan worden gezocht.
  3. De projectleider organiseert vervolgens een mini-consortium van één of meer ACTPHAST-partners die de relevante expertise hebben, en neemt de leiding in het schrijven van een kort projectvoorstel.
  4. Het voorstel wordt beoordeeld tijdens de eerstvolgende tweemaandelijkse reviewmeeting, en in geval van akkoord, kan het project van start.

De maximale projectkosten zijn € 100.000,- en het duurt typisch drie tot zes maanden van eerste aanmelding tot de start van het project. Van jouw bedrijf wordt verwacht dat het een redelijke in-kind bijdrage levert, afhankelijk van de scope van het project en de expertise van je bedrijf. Ook wordt verwacht dat je een bijdrage levert in de kosten van consumables of van componenten voor een demonstrator die uiteindelijk eigendom blijven van jouw bedrijf. Daarnaast wordt van jouw bedrijf verwacht dat het een onderbouwing kan geven van de business case: gaat dit project uiteindelijk leiden tot meer omzet en banen?

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe andere bedrijven uit de industrie gebruik maakten van dit programma? Bekijk dan eens het overzicht van bedrijven die door ACTPHAST geholpen zijn. Je vindt hier bijvoorbeeld:

  • Kongsberg Automotive die met hulp van ACTPHAST een systeem ontwikkelde om tijdens het productieproces de kwaliteit van een plastic lasnaad te verifiëren.
  • Lambda-X die met specialistische hot-embossing technieken vernieuwende head-up displays realiseerde.
  • Lans Engineering die ondersteuning kreeg in de ontwikkeling van een systeem om contaminatie in cleanrooms te meten.
  • ERIKS die dankzij ACTPHAST een glasvezel-gebaseerde sensor ontwikkelde om mechanische stress in pakkingen voor de petrochemische industrie te monitoren.

Wellicht ben jij de volgende in dit rijtje? Ontdek welke kansen er liggen om het productieproces van jouw organisatie te optimaliseren, of om verbeterde of nieuwe producten op de markt te brengen, dankzij gesubsidieerde innovatie op het gebied van fotonica.