SMITZH-project ‘OI4 Demonstrator’ wint prestigieuze Implementation Award 2021

Het project ‘OI4 Demonstrator’ is bekroond met de Implementation Award 2021 van de Open Industry 4.0 Alliance. In dit project slaat een groot consortium van internationale partners de handen ineen om een impuls te geven aan het verbeteren van de interoperabiliteit in de industrie. Het project wordt gerealiseerd rond het Flow Center of Excellence in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en wordt ondersteund door InnovationQuarter onder het SMITZH-programma.

Betere interoperabiliteit
De afgelopen jaren is gebleken dat binnen de Industrie 4.0 een groot aantal verschillende IoT-platforms worden geïmplementeerd. Deze heterogeniteit op platformniveau leidt tot een onbeheersbare verscheidenheid aan protocollen en specificaties waar het gaat om de connectiviteit en interoperabiliteit. De Open Industry 4.0 Alliance (OI4) wil samen met toonaangevende industriële partners de digitalisering van de productieomgeving en warehouses verder optimaliseren en uiteindelijk een ecosysteem creëren waarin informatietechnologie gekoppeld is aan operationele technologie, en de kloof tussen de producerende fabrikanten en de leveranciers van onderdelen en installaties (OEM’s) wordt gedicht.

Open innovatie en verspreiding
In het winnende project laat de demonstrator het OI4-concept zien in een ‘real world’ procesinstallatie door een koppeling met het Flow Center. Het platform zal worden gebruikt voor demonstraties en andere vormen van kennisdeling, zoals workshops en het opzetten van whitepapers. Verschillende ontwikkelaars van producten en diensten voor de industrie hebben al interesse getoond in de demonstrator, om deze in te zetten voor hun cloudapplicaties.

Toonaangevend consortium
Het consortium achter het project wordt gevormd door toonaangevende partners in de industrie, waaronder Ureason, Krohne, Pepperl&Fuchs, WAGO, Samson, FOCUS-ON, M&M Software, Codewrights, het Da Vinci College en het Flow Center of Excellence. Samen hebben zij de juiste expertise en uitvoeringskracht. Momenteel wordt de demonstrator gerealiseerd en de hard- en software in gebruik genomen. In december/januari zijn de eerste resultaten te verwachten.

Open Industry 4.0 Alliance

De Implementation Award van de Open Industry 4.0 Alliance is gericht op impactvolle implementatieprojecten en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het OI4 Demonstrator moest het in de laatste ronde opnemen tegen zes andere projecten. Het project wist de jury vooral te overtuigen doordat het een breed gedragen project is, met partners van binnen en buiten de Alliantie, die erin geslaagd zijn tot een gezamenlijke oplossing te komen die niet alleen dient als ‘showcase’ maar ook daadwerkelijk wordt toegepast.