SMITZH ‘OI4 Demonstrator’-project
De meeste spelers in de producerende industrieën realiseren zich inmiddels dat een betere interoperabiliteit van oplossingen een voorwaarde is om de hoge verwachtingen van Industrie 4.0 blijvend waar te maken.
In dat kader slaat een groot consortium van internationale partners in het SMITZH-project ‘OI4 Demonstrator’ de handen ineen om een demonstrator te ontwikkelen. Met deze demonstrator willen zij de Open Industry 4.0 Alliance Development Guidelines valideren en daarmee de haalbaarheid aantonen van een betere interoperabiliteit in de industrie. Daarnaast gaat de opstelling demonstreren hoe apparaatgegevens, diagnostiek en prognoses effectief en efficiënt kunnen worden gecommuniceerd via de informatiepiramide.
De demonstrator wordt gerealiseerd bij het Flow Center of Excellence in de Duurzaamheidsfabriek.
Betere interoperabiliteit
De afgelopen jaren is gebleken dat binnen de Industrie 4.0 een groot aantal verschillende IoT-platforms worden geïmplementeerd. Deze heterogeniteit op platformniveau leidt tot een onbeheersbare verscheidenheid aan protocollen en specificaties waar het gaat om de connectiviteit en interoperabiliteit. De Open Industry 4.0 Alliance (OI4) wil samen met toonaangevende industriële partners de digitalisering van de productieomgeving en warehouses verder optimaliseren en uiteindelijk een ecosysteem creëren waarin informatietechnologie gekoppeld is aan operationele technologie, en de kloof tussen de producerende fabrikanten en de leveranciers van onderdelen en installaties (OEM’s) wordt gedicht.
Open innovatie en verspreiding
De demonstrator laat, door de koppeling met het Flow Center, het OI4-concept zien in een ‘real world’ procesinstallatie. Het platform zal worden gebruikt voor speciale demo’s en voor andere vormen van kennisdeling, zoals workshops en whitepapers. Ontwikkelaars van producten en diensten voor de industrie hebben al interesse getoond in de demonstrator, om deze in te zetten voor hun cloudapplicaties.
Toonaangevend consortium
Het consortium achter het project wordt gevormd door toonaangevende partners in de industrie. De partners in het consortium zijn onder meer Ureason, Krohne, Pepperl&Fuchs, WAGO, Samson, FOCUS-ON, M&M Software, Codewrights, het Da Vinci College en het Flow Center of Excellence. Samen hebben zij de juiste expertise en uitvoeringskracht om het project technisch haalbaar te maken en de demonstrator ook daadwerkelijk te ontwikkelen en te bouwen.
Momenteel wordt de demonstrator gerealiseerd, waarbij hard- en software in gebruik worden genomen. In december verwachten we de eerste resultaten. Het project wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 afgerond.