LC internationalisering

Serie webinars over Letter of Credit

Metaalunie organiseert samen met InnovationQuarter voor SMITZH een serie webinars over Letter of Credit. De webinars zijn voor alle instapniveaus geschikt. Bij beginnersniveau kunnen deze ook als losse opeenvolgende modules gevolgd worden. Doe jij zaken in het buitenland of ben je van plan dat te gaan doen? Volg dan zeker deze gratis webinars. Elk webinar begint om 16.00 uur en duurt 45 minuten. Tijdens de webinars wordt ingegaan op praktijkgevallen van mkb-bedrijven specifiek uit de industrie.

Wat is een Letter of Credit?

Een Letter of Credit (LC) is een betaalinstrument dat de verkoper (exporteur) betalingszekerheid biedt nog voordat hij de goederen heeft geleverd. Ook voor de koper (importeur) is een LC een zekerheidsinstrument waarmee hij kan bewerkstelligen dat de verkoper tijdig levert en dat er tegenover de betaling ook daadwerkelijk tijdige levering van de goederen plaatsvindt. Vooral als koper en verkoper elkaar niet kennen, kan een LC een prima oplossing bieden.

Het aanbod

De webinars vinden plaats op:
– 26 oktober: Webinar met basis uitleg over LC als betaalinstrument
– 17 november: Webinar voor ervaren importeurs en exporteurs
– 3 december: Masterclass voor gevorderden

De webinars worden gegeven door Marloes Wittebroek en Hans Noordzij. Marloes is directeur van Elceco. Zij is gespecialiseerd in de afhandeling van LC’s voor exporterende bedrijven en wordt regelmatig ingehuurd door leden van Metaalunie. Hans komt uit de financiële wereld en is een ervaren gastdocent. Namens SMITZH zijn Marit Kuypers en Marie-Claire van Dorenmalen aanwezig.

Wat is mijn instapniveau?

Heb je totaal geen ervaring met betalingen bij export? Dan adviseren wij je de gehele serie te volgen. Op 26 oktober leer je aan de hand van een echte casus de grondbeginselen van het werken met een LC.  Wat is het, hoe werkt het, wat moet ik doen en wat moet ik laten?

Tijdens het webinar op 17 november worden ervaringen uitgewisseld: “Uiteindelijk heb ik wel mijn geld ontvangen, maar het was wel een gedoe!”. In deze module leer je de LC naar je hand te zetten. Hoe leg je je eigen voorwaarden duidelijk uit aan je klant? Wat is belangrijk om op te nemen en wat kunnen we weglaten?

Tijdens de Masterclass voor gevorderden op 3 december wordt nagegaan of je alles uit een LC haalt. In de masterclass wordt ingegaan op vragen als ‘Hoe voorkom ik voorbehouden van de bank? Hoe zorg ik ervoor dat er geen onuitvoerbare voorwaarden in het LC komen te staan? Hoe optimaliseer ik het interne proces tussen de financiële afdeling, verkoop en logistiek?’ Het komt allemaal aan de orde in deze module!

Aanmelden

Binnenkort kan aanmelden eenvoudig via de website van de Metaalunie. Tot die tijd kun je je interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar internationaal@metaalunie.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De webinars staan open voor alle bedrijven, aangesloten bij Metaalunie maar ook voor bedrijven die niet lid zijn. Heb je andere vragen over internationalisering? Stel die dan aan Marit Kuypers.