IoT Academy workshop bij Reedyk

Reedyk & IoT Academy: met de hele organisatie IoT verkennen

Met maar liefst 18 man volgde Dirk Reedijk onlangs online een workshop bij de IoT Academy. De directeur van Reedyk wilde personeel uit alle lagen van zijn organisatie meenemen in de mogelijkheden van Internet of Things (IoT). Van engineer tot inkoopmedewerker tot professionals in de besturingstechniek en ICT. Voor de IoT Academy was het de eerste keer dat deze workshop online gegeven werd.

Reedyk: van minihijskraan tot zaaimachine op waterstof

Reedyk is een bedrijf gespecialiseerd in hydraulica, mechanica, besturingstechniek en elektrotechniek. Het bedrijf maakt machines op maat en zorgt ervoor dat klanten er naar alle tevredenheid mee kunnen blijven werken. Denk aan het ontwerpen, leveren en onderhouden van minihijskranen, kledingsorteermachines, telescopische lichtmasten; maar ook de aandrijving van een autonome zaaimachine op waterstof.

Dirk Reedijk, eigenaar van het bedrijf, vertelt dat het bedrijf een unieke positie heeft door klanten een totaalservice te bieden van ontwerp tot onderhoud. De machines van Reedyk bevatten al dikwijls sensoren, maar het uitlezen daarvan gebeurt nog veelal door installatie- en onderhoudsmonteurs op locatie.

“Wat als al die meetgegevens nou eens realtime beschikbaar zouden zijn voor de klant?”,

vroeg Dirk zich af.

Online workshop IoT Academy geschikt voor elk niveau

Via de Metaalunie kwam Dirk in contact met de IoT Academy. Dit skillslab op de RDM Campus is gespecialiseerd in Internet of Things; machines, apparaten, systemen en producten die verbinding maken met het internet en elkaar. Omdat corona het volgen van workshops bemoeilijkte, ontwikkelde de IoT Academy een online variant van hun IoT Introductie Workshop.

Fabian van Rooijen, IoT Academy:

“De hands-on Online Internet of Things Workshop is ideaal in deze tijd om je medewerkers de laatste innovaties bij te brengen op het gebied van IoT. De workshop kan vanuit huis worden gevolgd en het niveau van de workshop wordt in samenspraak met de onderneming afgestemd. Zo hebben we een variant om kennis te maken met IoT, een workshop om concreet IoT toe te passen binnen de onderneming en een workshop om een concrete oplossing te bedenken.”

Reedyk was één van de eersten die deze workshop met hulp van een SMITZH workshop voucher gratis kon uitproberen. Voorafgaand aan de workshop kregen de deelnemers thuis een sensorbouwpakket (IoT Kit) toegezonden om de mogelijkheden van IoT nog beter te ervaren. Reedyk richtte zijn werkplaats zo in dat een deel van zijn organisatie de workshop daar kon volgen. Een ander deel volgde de workshop vanuit huis achter de laptop met een webcam.

IoT Academy workshop bij Reedyk

Zelf aan de slag met IoT Kit

Gedurende een halve dag kregen deelnemers uitleg en opdrachten om zelf te ontdekken wat je met diverse sensoren kan wanneer je die aan het internet of elkaar verbindt. Zo ervaarden de deelnemers bijvoorbeeld hoe zij met een tempratuursensor een lamp konden aansturen als ze de sensor met hun hand opwarmden. De benodigdheden om een IoT device te maken en koppelen aan hun telefoon kwamen uit de IoT Kit, die de deelnemers vooraf aangeleverd kregen van de IoT Academy.

“De workshop was voor iedereen heel toegankelijk en leuk. Mijn vrouw en kinderen hebben zelfs meegedaan. Toch zat er ook voldoende uitdaging in voor onze specialisten besturingstechniek. We hebben er met z’n allen een veel beter gevoel bijgekregen. Omdat je direct het effect van je actie ziet en vanuit een diverse groep samenwerkt, kom je echt tot vernieuwende ideeën.”

Toepassingen: energiebezuiniging en onderhoud wanneer nodig

Aan het einde van de workshop eindig je als bedrijf met een lijst van mogelijke toepassingen. Reedijk bespreekt er een paar.

“Ik zie enorme mogelijkheden om energie te besparen door IoT. Door het stroomverbruik van machines realtime te meten, kun je slimme analyses maken over productiviteit en onderhoud. Als je hier je planning en gebruik op aanpast, kan dat flink wat kosten besparen voor je fabriek of werkplaats.”

Ook vertelt Reedijk over een grote klant in ferryvervoer, die gebruik maakt van de walinstallaties van Reedyk om te laden en lossen.

“Voor zo’n bedrijf is het enorm belangrijk dat alles probleemloos verloopt. Als de boel niet werkt, heb je direct 5km aan vrachtwagens staan wachten.”

Met IoT kan Reedyk anticiperen op problemen en kunnen on-site inspecties gepland worden wanneer dat echt nodig is. Diezelfde kansen liggen er voor de waterschappen waar Reedyk voor werkt.

“Met IoT-sensoren kun je realtime afwijkingen in temperatuur en geluid in de kleppen van een gemaalpomp signaleren. Een monteur kan op afstand een check doen of een extra controlebezoek met bepaalde specialisten inplannen. Dit voorkomt schade en zorgt ervoor dat de pompen dag en nacht kunnen blijven werken.”

Ontdek de mogelijkheden IoT Academy

Zelf een workshop volgen?

Wil jij net als Reedyk de mogelijkheden van een nieuwe technologie voor jouw bedrijf verkennen? Dat kan met een voucher ter waarde van € 5.000,- via SMITZH. Het enige dat je hoeft te doen is een mkb-verklaring te ondertekenen en de mogelijke toepassingen op te sommen die je tijdens de workshop te weten bent gekomen. Dit doe je samen met het fieldlab of de expert waar jij de workshop volgt. Vragen over deze vouchers en de beschikbaarheid ervan kunnen worden gesteld worden gemaild naar dit adres.

Heb je specifiek interesse in het Internet of Things en de mogelijkheden die daar liggen? Bekijk dan hier het actuele aanbod van de IoT Academy of schakel direct met de IoT Academy.

Zie jij mogelijkheden om met Reedyk samen te werken? Reedyk is op dit moment op zoek naar een partij die een all-in oplossing levert voor het maken, leveren en installeren van sensoren met een cloudoplossing voor energiemeting. Interesse? Wij brengen je graag in contact met Dirk Reedijk.