Premier Rutte opent productiefaciliteit Airbus

Gisteren opende minister-president Rutte officieel de gloednieuwe productiefaciliteit van Airbus Defence and Space in Oegstgeest. De fabriek is een toonbeeld van toepassing van Smart Manufacturing. De ‘smart factory’ ontwikkelt structuurdelen van de Ariane 6 raket en is daarmee van groot belang voor de ontwikkeling van de ruimtevaart.

Toen ArianeGroup van ESA de opdracht kreeg voor de ontwikkeling en productie van de Europese Ariane 6, kwamen zij bij Airbus Nederland voor de ontwikkeling en productie van de Ariane 6 structuren. Dit soort raketten wordt gebruikt voor de bouw van een infrastructuur in de ruimte voor onder meer telecommunicatie, navigatiesystemen en aardobservatie. Om de opdracht goed uit te kunnen voeren, besloot Airbus een nieuwe industrie 4.0 productiefaciliteit te bouwen. “Deze hypermoderne productiefaciliteit is in een recordtijd van tien maanden gebouwd en uitgerust met innovatieve oplossingen, zoals een gerobotiseerde en gedigitaliseerde productlijn,” aldus Arnaud de Jong, CEO van Airbus Nederland, “De smart factory is nu klaar voor een uitdagende taak; een kroon op de geweldige inzet van het Nederlandse Airbus team.”

Voordat hij de openingshandeling verrichtte, kreeg premier Rutte een rondleiding door Airbus Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers

Om 24 motorframes voor de raket per jaar te kunnen leveren, is Smart Manufacturing ingezet.
De productie is grotendeels geautomatiseerd, de fabriek is door de inzet van o.a. augmented reality papierloos en er wordt gebruik gemaakt van robottechnologie en virtual testing. Binnenkort komt ook een aantal toeleveranciers in het gebouw produceren.