Nedcam-Cead-AM-Flexbot-3D-printer

Nedcam neemt CEAD AM Flexbot-3D-printer in gebruik

Nedcam heeft onlangs de CEAD AM Flexbot-3D-printer in gebruik genomen op zijn productielocatie in Heerenveen. Samen met Royal DSM levert het nu commerciële 3D-printproductiediensten aan fabrikanten die op zoek zijn naar toepassingen in groot formaat, gebruikmakend van DSM’s voor 3D-printing geoptimaliseerde pelletmaterialen. Gezamenlijk zullen de engineers nieuwe toepassingen verkennen voor tooling en productie van grote, circulaire delen voor eindgebruik. CEAD is één van de bedrijven uit onze regio die gebruikmaakte van het aanbod van SMITZH.

Fused granulate fabrication

De 3D-printtechniek die gebruikt wordt is fused granulate fabrication (FGF). ‘Bij DSM zijn we ervan overtuigd dat FGF een cruciale technologie is om te kunnen voldoen aan de vraag naar 3D-printen van structurele en grote componenten in gevulde polymeren, in competitieve productietijden’, aldus Pieter Leen, am-specialist bij DSM. ‘Nedcam vormt een belangrijke schakel tussen productontwikkeling en marktvraag, en hun printservices zullen de acceptatie van additive manufacturing helpen versnellen.’

Additive Manufacturing

De AM Flexbot is een modulaire oplossing voor 3D-printen en frezen samen. Siemens software Sinumerik wordt gebruikt om de robotarm direct aan te sturen. Dit betekent dat er geen persoon nodig is die de robot bestuurt en het proces heel nauwkeurig is. Siemens Sinumerik kan 31 assen aansturen. Hierdoor kan de AM Flexbot eenvoudig worden uitgebreid met extra functies zoals een draaitafel, extra robots of andere productieprocessen zoals ATP of AFP.

Ondersteuning vanuit SMITZH

Zowel Siemens als CEAD zijn participanten in fieldlab SAM|XL. Samen werken zij aan het automatiseren van de productie van lichtgewicht constructies. In het fieldlab delen zij kennis en faciliteiten. Ook ontving CEAD eerder hulp vanuit SMITZH bij het verkrijgen van Europese subsidie om hun Additive Manufacturing technologie verder te ontwikkelen.

Meer weten?

Heb jij interesse in CEAD en de mogelijkheden van 3D-printing? Neem dan contact op met Lucas Janssen. Interesse in samenwerken in fieldlab SAM|XL, schakel dan direct met Kjelt van Rijswijk. Voor alle overige vragen rondom SMITZH en eerste hulp bij subsidieaanvragen, neem contact op met Anton Duisterwinkel.