Is een deelrobot een terechte investering voor jouw bedrijf?

Een robot die wordt ingezet ter vervanging van de werknemer. We zien het steeds vaker. Voor veel ondernemers is het aanschaffen van een robot een (te) grote investering. Tegenwoordig is het ook mogelijk een deelrobot aan te schaffen. Wat maakt een robot een deelrobot? Is het ook een goede zet voor jouw bedrijf? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten?

De inzet van robots is zeker niet nieuw. De eerste robot ooit ontworpen voor de maakindustrie (voor autofabrikant General Motors in New Jersey) verrichte al werkzaamheden in 1961. De kosten van robots zijn sindsdien minder hoog geworden. Voor veel ondernemers is het nog een te grote investering. Deelrobots kunnen hier een goede oplossing voor zijn: in plaats van een grote investering in je eentje, deel je de kosten met een ander bedrijf en maak je beide gebruik van de deelrobot.

Is het voor mijn bedrijf een voordelige investering?

In de landbouwsector is het concept al heel gebruikelijk: boeren die machines delen zodat de kosten lager uitvallen en de machines minder vaak stilstaan. Het is dus niet gek dat nu ook de maakindustrie meegaat in deze trend. Is het voor jouw bedrijf een aantrekkelijk idee om een robot in gebruik te nemen maar zijn de kosten nog te hoog? Dan is de deelrobot een goede optie om in overweging te nemen. Hieronder een opsomming van de grootste voor- en nadelen.

Dit zijn de voordelen

  • Deelrobots staan minder vaak stil omdat ze door meerdere bedrijven in gebruik te nemen zijn. Dit zorgt ook weer voor minder kans op uitval. Het blijven op deze manier goed geoliede machines.
  • Deelrobots zijn perfect geschikt voor simpele routinematige taken. Het maakt niet uit hoe lang en hoe vaak een robot een taak moet uitvoeren, het zal altijd gebeuren met dezelfde precisie en nauwkeurigheid.
  • Ook bij piekdrukte zoals seizoensgebonden drukte is een deelrobot een goede investering. Wanneer jij het druk hebt vanwege drukte, kan je de robot inzetten. Heb jij het even minder druk? Dan kan je ervan uitgaan dat een ander de robot kan gebruiken.

Dit zijn de nadelen

  • Het afstellen van robots kan steeds sneller door technologieën als artificial intelligence, maar kost nog veel tijd. Wanneer een deelrobot verschillende taken uit moet voeren bij verschillende bedrijven is dit niet ideaal. Robots zijn toch vaak maar inzetbaar voor één hele specifieke taak.
  • Een deelrobot kan klein of juist heel groot zijn, afhangend van de taak die het moet verrichten. Heb je een grote robot nodig, dan is de kans groot dat je samen met de andere partijen een gemeenschappelijke ruimte moet huren waar de robot de werkzaamheden kan verrichten.
  • Het maken van afspraken is heel belangrijk wanneer je ervoor kiest samen met andere partijen een deelrobot aan te schaffen. Bedenk bijvoorbeeld vooraf hoe de beschikbaarheid van de robot verdeeld moet worden. Het gebruik van een contract is in deze situatie heel verstandig.

Anders dan een deelrobot

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat er een goed alternatief is voor de deelrobot. De mens kan veel taken gewoon nog heel goed zelf uitvoeren.
Het is goed mogelijk dat je na overleg met meerdere partijen tot de conclusie komt dat een deelrobot nog steeds een te grote investering is. Is dit het geval? Dan kan je ook kijken naar één van de twee andere opties: een huurrobot of een leaserobot.

Een leaserobot geeft je de mogelijkheid om direct met de robot aan de slag te gaan, terwijl je maandelijks de robot beetje bij beetje afbetaalt. En de robot is daarnaast ook meteen jouw eigendom. Het huren van een robot kan tegenwoordig via robotuitzendbureau ’s. Dit is een toegankelijke manier om kennis te maken met het idee van het hebben van een deelrobot.

Met wie kan ik het beste samenwerken?

Duidelijke afspraken maken met andere partijen is van groot belang. Een juiste partner uitzoeken is net zo belangrijk. Het lijkt misschien gek, maar kijk bijvoorbeeld eens naar concurrenten in dezelfde sector.

Met wie moet ik contact opnemen voor meer informatie?

Ben je geïnteresseerd geraakt naar de mogelijkheden van een deelrobot binnen jouw bedrijf? Het fieldlab RoboHouse houdt zich onder andere bezig met deelrobots. RoboHouse opent media januari haar faciliteiten.

Dit artikel is geschreven op basis van een whitepaper van MT MediaGroep. Klik hier om het volledige rapport te downloaden.