Inspiratie voor de maakindustrie bij afhaalrestaurants en de brandweer

Inspiratie vind je vaak op onverwachte plaatsen. Dat bleek tijdens de bijeenkomst Dare2Cross | Smart Production in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Zo zouden leegstaande fabriekshallen verhuurd kunnen worden via een Airbnb-constructie, en lijkt het plannen van reparaties in een machinefabriek op de dynamiek binnen een afhaalrestaurant. De bijeenkomst telde circa 60 experts uit onder meer de maakindustrie, de maritieme sector en op het gebied van Smart Production.

Dare2Cross is een cross-sectoraal innovatieprogramma waarbij experts uit verschillende disciplines en sectoren samen worden gebracht om tot slimme oplossingen te komen voor gedeelde uitdagingen. De afgelopen jaren hebben verschillende Dare2Cross-trajecten plaatsgevonden, zoals over biobased toepassingen en big data. Een van de resultaten van Dare2Cross is bijvoorbeeld de totstandkoming van het Fieldlab SMASH (dat draait om het voorspelbaar maken van onderhoud door gebruik van data).

Tijdens Dare2Cross | Smart Production – georganiseerd door InnovationQuarter en de Drechtsteden – werden vijf cases behandeld, van onder meer Engie, Scheepswerf Slob en De Waal Machinefabriek. Alle cases gingen over de mogelijke inzet van Smart Production-technieken (zoals big data, robots en virtual reality) en de gevolgen daarvan op de interne organisatie en de medewerkers. De bijeenkomst eindigde met een netwerkveiling, geleid door dagvoorzitter Ramon Vullings.

De case-inbrengers en deelnemers aan de bijeenkomst werden uitgedaagd over de schutting van de eigen sectoren en ervaringen heen te kijken. Dat leverde inspiratie en richtingen op voor nieuwe toepassingen. Zo hebben een afhaalrestaurant en de spoedafdeling van een ziekenhuis ervaring met plotselinge opdrachten; van die ervaring kan een machinefabriek gebruikmaken bij het organiseren van reparaties. En voor het gebruik van 3D-visualisaties tijdens het ontwerp van een schip kan worden gekeken naar bijvoorbeeld het brandveilig ontwerpen van tunnels.

Belangrijke voorwaarde is dat er voldoende data beschikbaar zijn van het huidige proces, en dat de juiste algoritmes worden ontwikkeld. Juist op dat gebied werden tijdens Dare2Cross veel verbindingen gelegd tussen regionale bedrijven. En dat is het doel van Dare2Cross: nieuwe business mogelijk maken door verbinding op het gebied van innovatie.

“Nagenoeg iedere sector krijgt te maken met Smart Production”, vertelde Maarten Burggraaf , wethouder Economie van Dordrecht, tijdens de opening van Dare2Cross. “Productieprocessen kunnen optimaler worden ingericht, met als doel onder andere een betere inkoop, minder productiefouten, een betere planning, flexibelere productie en hogere kwaliteit. En door samen te werken kunnen bedrijven samen kansen creëren.”