Indrukken Smart Industry missie Nürnberg

Van 12-14 maart organiseerden InnovationQuarter en de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij (BOM) gezamenlijk een Smart Industry missie naar Nürnberg. De focus van de missie lag op het versterken van de relatie tussen Nederland en Zuid-Duitsland. Nabile Benali, Account Manager Foreign Investments, was mee namens InnovationQuarter en deelt zijn indrukken graag met SMITZH.

Samen met Alten Technology, SMR Automation, The Hague University of Applied Sciences en vertegenwoordigers van het Nederlands Consulaat-Generaal in München bracht Nabile een bezoek aan diverse inspirerende Smart Industry locaties bij onze Oosterburen. Aanleiding hiervoor was de Integrated Plant Engineering Conference (IPEC), georganiseerd door Industrie- und Handelskammer (IHK) Nürnberg en Automation Valley Nordbayern. Zij organiseerden de IPEC om ondernemingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen te helpen bij het vinden van partners in Europa.

Nabile: “Tijdens de IPEC ontmoetten we diverse Europese bedrijven en instellingen om te verkennen wat er mogelijk is voor gezamenlijke productontwikkeling, productie- en licentieovereenkomsten, distributiepartnerschappen of andere vormen van partnerschap. De focus lag voornamelijk op Edge Analytics en Machinedata Analytics. We hebben hierover gesproken met diverse bedrijven vanuit Duitsland, Estland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk. Het is goed dat dit soort events georganiseerd worden en om af en toe over je eigen grenzen heen te kijken. De één is hierin toch net verder dan de ander. Er valt veel van elkaar te leren. Ik ben blij als ik de samenwerking tussen innovatieve organisaties kan bevorderen.”

Voor InnovationQuarter past deze reis goed bij de ambitie om Zuid-Hollandse maakbedrijven en automatiseerders aan te moedigen zich te blijven vernieuwen, digitalisering toe te passen, en daarbij te leren van anderen. Een ambitie waar middels het SMITZH programma concreet handen en voeten aan wordt gegeven.

Als onderdeel van de missie werd ook een tweetal bedrijfsbezoeken gebracht aan het Industry 4.0 labotorium van Evosoft en het Siemens Mindsphere headquarter. Nabile: “Gedurende de bedrijfsbezoeken mochten wij kennis maken met een geïntegreerde digitaliseringsmethode van Evosoft en het IoT-besturingssysteem van Siemens genaamd Mindsphere.”

Volgens Guus Paris, co-founder van SMR Delft en Smart Manufacturing & Robotics leraar op de Haagse Hogeschool, gaf vooral het bezoek aan Siemens een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is. Guus: “Er werd op een dusdanig niveau kennis uitgewisseld over belangrijke IoT-concepten in combinatie met data science, dat ik geloof dat we met die inzichten echt impact kunnen maken.”

Nabile: “Zo’n meerdaagse reis maakt het echt mogelijk om alle meereizende partijen beter te leren kennen. Veel dank dan ook aan Automation Valley Nordbayern en IHK voor de gastvrijheid en de organisatie en de BOM voor de fijne samenwerking bij de organisatie van deze missie. Er is dan net wat meer tijd om te verdiepen wat we van elkaar te kunnen leren. Als direct resultaat staat er een bezoek van Siemens naar Nederland ingepland voor eind maart. We zullen hierbij samenkomen om verder over een toekomstige samenwerking te spreken.”

Bedrijven die het leuk vinden om bij deze bijeenkomst aan te sluiten, kunnen contact opnemen met Nabile Benali.