Grootste 5G-fieldlab van Europa geopend in Rotterdamse Haven

Shell, KPN en partners openen een nieuw 5G-fieldlab in Rotterdam om nieuwe industriële toepassingen te testen.

Dankzij het nieuwe 5G-netwerk is het mogelijk productieprocessen te optimaliseren. Industrieel onderhoud is beter te voorspellen. De veiligheid wordt verder vergroot. De grootschalige inzet van draadloze sensoren behoort dankzij het nieuwe netwerk ook tot de nieuwe mogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat de procesindustrie direct toegang krijgt tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Grootste van Europa

Het 5G-fieldlab in de Rotterdamse Haven is het grootste van Europa en het eerste in Nederland. ABB, Accenture, ExRobotics, het Havenbedrijf Rotterdam, Huawei, KPN, Shell en SPIE dragen hier samen aan bij. Op dit moment testen deze bedrijven een viertal nieuwe toepassingen.

1. Mobiele inspectierobot

Een cruciaal element voor de veiligheid van Shell Pernis is het inspectieproces voor gaslekken. Tijdens tests wordt een mobiele inspectierobot ingezet. De besturing van de inspectierobot verloopt veel nauwkeuriger en betrouwbaarder, dankzij het 5G-netwerk.

2. Slimme 5G-helm

Tijdens inspecties van bijvoorbeeld drukvaten en opslagtanks krijgen onderhoudsmedewerkers een ‘slimme 5G-helm’ op. Inspecteurs kunnen door beeld en geluid meekijken en ter plekke beslissen welke reparaties nodig zijn.

3. Augmented reality

Met behulp van augmented reality kan extra informatie zoals temperatuur of druk van de procesinstallatie getoond worden. Dit gebeurt op een tablet die verbonden is met 5G.

4. Machine learning

Door de inzet van UHD camera’s en machine learning kijken medewerkers preventief naar onderhoud. Hierdoor verlopen inspecties van circa 160.000 kilometer aan leidingen nauwkeuriger en efficiënter.

Samen naar een nieuw netwerk

KPN gaat stapsgewijs het 4G-netwerk voorbereiden op 5G. De testen in de Rotterdamse Haven zijn onderdeel van verschillende fieldlabs voor 5G-toepassingen. Die vier fieldlabs in de landbouw, stedelijke gebieden, industrie en havengebied en de automotive-sector zullen allemaal profiteren van de update naar 5G.

Smart Manufacturing en SMITZH

Het nieuwe 5G-netwerk zal het mogelijk maken de digitalisering van de industrie voort te zetten. Ondernemers kunnen sneller, efficiënter en nauwkeuriger processen uitvoeren. Benieuwd wat het nieuwe 5G-netwerk jouw bedrijf te bieden heeft?