Flanders Make bezoekt Dutch Optics Centre en Duurzaamheidsfabriek
Om mogelijkheden tot interregionale samenwerking te onderzoeken, bracht een delegatie van het Vlaamse strategische onderzoekscentrum Flanders Make op 4 september een bezoek aan het Dutch Optics Centre en de Duurzaamheidsfabriek. De twee Zuid-Hollandse Smart Manufacturing fieldlabs dienden als inspirerende locaties voor een nadere kennismaking tussen SMITZH en Flanders Make. Alhoewel de twee initiatieven verschillen in organisatieopzet delen beide het doel de regionale maakindustrie een boost te geven en internationaal te versterken.
Over Flanders Make
Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen. Het is een initiatief gesteund door de Vlaamse Overheid, het Limburg Fonds en het EFRO. Flanders Make bestaat uit een community van zo’n 300 onderzoekers geassocieerd aan 5 Vlaamse universiteiten en nog eens 100 in dienst van Flanders Make. Samen doen zij hoogkwalitatief onderzoek; stimuleren zij open innovatie en werken zij aan een gemeenschappelijke industriële onderzoeksagenda. Flanders Make richt zich specifiek op producten (voertuigen en machines) en productie (assemblage). Net als SMITZH probeert Flanders Make regionale ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen te brengen om innovatie in de maakindustrie te realiseren.
Themasessies
Naast enkele plenaire presentaties en rondleidingen werd de mogelijke samenwerking vooral intensief verkend in parallelle themasessies tussen experts van beiden partijen. Op het programma stonden de thema’s: composieten/lijmen; robotica; sensoriek; mensgerichte technologie en blockchain. Tijdens iedere themasessie was er ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaring met bepaalde technologieën; faciliteiten; projecten; expertnamen en vraagstukken uit de markt. Diverse malen twinkelden de ogen aan beiden zijden van de tafel bij het vinden van complementair vraag en aanbod in industriële toepassingen. Een voorbeeld is het doorontwikkelen en testen van het gebruik van exoskeletten op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat zulke ‘robots die je aantrekt’ het werk echt makkelijker maken en dat ze veilig zijn? Dit is typisch belangrijk voor de zware industrie in zowel Vlaanderen als Zuid-Holland.
Samenwerken binnen Europa
Het bezoek van Flanders Make is een eerste aanzet tot structurele en strategische Europese samenwerking voor de Zuid-Hollandse maakindustrie. Gelijktijdig aan het bezoek van de Vlamingen vond in het Duitse Kaiserslautern een bezoek plaats van een Nederlandse Smart Industry delegatie aan de Smart Factory daar. Flanders Make en Kaiserslautern werken al samen. Met SMITZH daarbij zou een sterke partnerdriehoek kunnen ontstaan in de regio Noord-West Europa. Voordelen van Europese samenwerking liggen bijvoorbeeld in het gezamenlijk aan kunnen vragen van Europese fondsen. Ook het uitbreiden van het netwerk en vinden van interessante partners, technologieleveranciers en klanten in Europa is een reden voor samenwerking. Het signaleren en verkennen van kansen in Europa zal makkelijker gaan bij een actieve en structurele uitwisseling van kennis en ideeën tussen meerdere regio’s. De komende periode wordt de mogelijke samenwerking tussen beide partijen verder onderzocht. Wil jij ook meedenken over Europese samenwerking of heb je als maakbedrijf een specifieke vraag die over de grenzen heen gaat? Neem dan gerust contact op met Anton Duisterwinkel om hier verder over te praten.