Digital twinning: minder fouten, lagere kosten en sneller productieproces

Digital Twinning is een ontwikkeling die we al veel zien bij grote multinationals in de maakindustrie. Ook kleine bedrijven kunnen hiervan profiteren. Maar wat is het precies? Het is een verzamelnaam voor toepassingen waarin digitale ontwerpen aan fysieke objecten worden gekoppeld. Het zorgt voor minder fouten, lagere kosten en een sneller productieproces volgens een marktrapport van ABN Amro. SMITZH gaat volop inzetten op deze ontwikkeling.

Een digital twin is niets meer dan een digitale tweeling van het fysieke product. Met deze techniek kan er eerst digitaal gekeken worden naar alle aspecten van een ontwerp, voordat het ook echt geproduceerd is. Je kan het zien als een slimme (of smart) fabriek. Door middel van sensoren aan het fysieke product, die alle data verzamelen en versturen naar de digitale tweeling, wordt de techniek bijvoorbeeld ingezet bij de productie van grote machines in de maakindustrie.

Wat zijn de voordelen?

Je kan met digital twinning in een digitale omgeving testen welke onderdelen het beste met elkaar werken. Dit zorgt voor minder fouten tijdens het productieproces. Ook houd je de kosten op deze manier laag. Het productieproces kan sneller met de inzet van een digital twin, omdat er van tevoren al helemaal uitgerekend is, hoe een product in elkaar gezet moet worden. De digital twin kan zelfs voorspellen wanneer er onderhoud of een reparatie nodig is bij de machine. Dit leidt tot minder risico’s op uitval.

Zijn er ook nadelen?

Medewerkers die met deze nieuwe techniek gaan werken, moeten daarvoor eerst opgeleid worden. Dit is natuurlijk geen echt nadeel, omdat men er uiteindelijk profijt van gaat hebben, maar het kost wel tijd. Om die reden richten we ons bij SMITZH op het trainen van personeel.

Less is more

Het is belangrijk dat je digital twinning niet voor alles tegelijk wil gaan inzetten. Kom vooral niet in de verleiding alles groots aan te willen pakken. Vaak is een simpele toepassing ervan veel effectiever.

Wie kan digital twinning efficiënt inzetten?

Voor bedrijven in de maakindustrie is de techniek erg gunstig. Ook in combinatie met andere bedrijven is digital twinning wellicht aantrekkelijk voor jouw bedrijf, omdat de kosten van de nieuwe techniek nog vrij hoog zijn.

Hulpmiddel

Digital twinning vervangt de medewerker niet. Het is een hulpmiddel dat kosten kan besparen door constant te monitoren van machines. Dit geeft de medewerker de mogelijkheid zich bezig te houden met belangrijkere taken.

Waarom zou ik het gebruiken?

Digital twinning kan je een grote voorsprong geven op de concurrentie. Uit het rapport van ABN Amro blijkt dat nog maar 20% van de bedrijven met digital twinning experimenteert of er gebruik van maakt.

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over digital twinning of ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met Anton Duisterwinkel.