De Duurzaamheidsfabriek: ondernemen, innovatie en onderwijs op één locatie

Innovatie in jouw maakbedrijf heeft je prioriteit. Maar waar kun je kennis opdoen? In de Duurzaamheidsfabriek kun je testen, meten en samenwerken met studenten. Wanneer je – net als veel andere ondernemingen – hard werkt aan de toepassing van duurzame en slimme technologie en daarvoor wilt innoveren, loop je tegen een drempel aan: waar kan ik kennis vergaren en mijn innovaties testen? Het antwoord is te vinden in de Duurzaamheidsfabriek. Een campus waar je kunt testen, meten en kunt samenwerken met  bedrijven en onderwijsinstellingen.

Ben je benieuwd hoe jouw technische innovatie het doet als prototype? Een testlaboratorium is duur en zeker voor midden- en kleinbedrijf niet haalbaar als investering. In de Duurzaamheidfabriek kun je terecht om jouw innovatie op de testbank te leggen, samen met slimme techniekstudenten van het Da Vinci College voor MBO.

Met dit initiatief wil de Duurzaamheidsfabriek testing en prototyping van toegepaste technologische innovatie voor elke onderneming bereikbaar maken. Ook wordt zo de afstand tussen onderwijs en bedrijfsleven zo klein mogelijk gemaakt. De focus van de Duurzaamheidsfabriek ligt – logischerwijs – op Smart Industry en Industrie 4.0, waar de meest duurzame innovatie te vinden is. Voor deze Smart Industry en Industrie 4.0 richt de Duurzaamheidsfabriek zich op de technologische maakindustrie en, gezien de regio, op de maritieme sector.

Integratie met onderwijs

Naast een laagdrempelige testlocatie voor bedrijven biedt de Duurzaamheidsfabriek de studenten van het Da Vinci College de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen met echte opdrachten die door bedrijven worden aangekaart. Wil je een prototype laten maken en testen? Dan kun je dit in de Duurzaamheidsfabriek samen met de studenten doen. Zij leren het werk van nabij kennen en jouw bedrijf krijgt er tastbare resultaten voor terug. De focus ligt daarbij op het praktisch toepassen van nieuwe kennis en het meenemen van de (toekomstige) gebruikers ervan.

Een van de grote voordelen van de samenwerking is dat er goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers de arbeidsmarkt instromen. Bovendien merken bedrijven dat de Duurzaamheidsfabriek zorgt voor continue bijscholing van medewerkers door het aanbieden van opleidingen en hen direct bij projecten te betrekken. Ook blijkt dat het niveau van de studenten steeds beter aansluit bij de eisen van de technische beroepen.

Andere bedrijven ervaren dat door gebruik te maken van de Duurzaamheidsfabriek, de bekendheid toeneemt, en het daardoor minder lastig wordt om aan personeel te komen. Ook komt het regelmatig voor dat samenwerkingsprojecten met studenten leiden tot daadwerkelijke producten die hun weg naar de markt vinden.

Een niet onaanzienlijk aantal afgestudeerden blijkt zodanig gestimuleerd dat ze de kans grijpen om voor zichzelf te beginnen, en zo een nieuwe cyclus van onderneming, werkplekken en samenwerking met het onderwijs genereren.

Na het afstuderen stopt het leren niet. Het motto van de Duurzaamheidsfabriek is ‘werken, innoveren, leren’. Gedurende de loopbaan leren werknemers voortdurend bij, dankzij scholing en nieuwe samenwerkingen met studenten.

Fieldlab

De Duurzaamheidsfabriek is een van de SMITZH Fieldlabs in Zuid-Holland. Er zijn er in deze regio zeven: een in Den Haag, drie in Delft, twee in Rotterdam, plus de Duurzaamheidsfabriek in de Drechtsteden. Alle Fieldlabs hebben hetzelfde doel voor ogen: het bieden van een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken bij het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, inclusief testen en implementeren.

Net als alle Fieldlabs en SMITZH is het doel om de bedrijven in de regio te helpen met slimmere bedrijfsprocessen, duurzaam en circulair produceren. En op deze manier te helpen de concurrentiepositie van jouw maakbedrijf te verbeteren.

Bijzonder aan de Duurzaamheidsfabriek is dat het echt de dynamiek heeft van een fabriek, met een laagdrempelige testfaciliteit voor toegepaste innovatie. Als bedrijf is er ook de mogelijkheid om je te vestigen en gebruik te maken van de vierde verdieping waar ontmoetingen plaatsvinden met andere bedrijven, studenten en docenten. Daardoor is er een breed spectrum aan kennis voorhanden, niet alleen op het gebied van Smart Industry, maar ook waardevolle kennis van elektrotechniek, lassen, meubelmaken en nog veel meer.

Gebruik de Duurzaamheidsfabriek!

Ben je benieuwd wat de Duurzaamheidsfabriek voor jou kan betekenen? Neem vooral zelf een kijkje op de website van de Duurzaamheidsfabriek. Of maak kennis met Managing Director van de Duurzaamheidsfabriek Daniël Wortel via dwortel@davinci.nl.