Oproep maakindustrie Zuid-Holland

Coronahulp: oproep Zuid-Hollandse maakindustrie

Steeds meer bedrijven willen een bijdrage leveren om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn wereldwijd al veel mooie voorbeelden te vinden. Zuid-Hollandse maakbedrijven en toeleveranciers die middelen beschikbaar willen stellen; samen oplossingen willen bedenken; of hun productielijn willen aanpassen voor corona; kunnen zich bij ons melden. Wij verbinden je graag met de juiste partijen om je hierbij te helpen, denken met je mee en kunnen wellicht financiële ondersteuning bieden of de weg daarnaartoe vergemakkelijken.

Behoefte aan middelen als handschoenen, beschermingsbrillen en isolatiejassen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt met man en macht om hun inkooporganisatie op te schalen en voldoende middelen te bemachtigen. Er is behoefte aan extra mond- en neusmaskers: chirurgisch, FFP1 en FFP2; handschoenen in 4 maten; isolatiejassen (lange mouw); beschermingsbrillen; desinfectiemiddelen (met name handalcohol) en coronatestkits. VWS heeft daarom aan het Ministerie van Economische Zaken en klimaat gevraagd te inventariseren welke (maak)bedrijven hierbij kunnen ondersteunen. Als jij weet hoe je binnen enkele dagen hierin zou kunnen voorzien, kun je direct contact opnemen met het call center Middelen Corona via middelencorona@nfu.nl of 033 434 13 15.

Regionale oplossingen voor mondkapjes, beademingsapparatuur en snelle testen

In Zuid-Holland zijn verschillende partijen bezig om oplossingen voor acute of dreigende tekorten op te lossen. Rondom het Reinier de Graaf Gasthuis en de Leidse instrumentmakers School werkt een groep bedrijven aan snelle productie van mondkapjes. Ook wordt er onderzoek gedaan naar sterilisatiemogelijkheden van verschillende mondkapjes. Aan de TU Delft zijn studenten Klinische Technologie aan de slag om eenvoudige beademingsapparatuur te ontwikkelen. De Universiteit Leiden onderzoekt mogelijkheden om sneller en meer testen op corona uit te kunnen voeren. Wil jij ook bijdragen of heb je zelf een initiatief, dan brengen wij jou graag in contact met anderen die kunnen helpen.

Productielijnen tijdelijk aanpassen voor corona

Zou je jouw beschikbare productiefaciliteiten ook anders zou in kunnen zetten? Drankmakers van merken als De Kuyper en Bols gaan meehelpen om het tekort aan handalcohol en handgels op te lossen. Door aan alcohol water en glycerol toe te voegen, krijg je een product waar nu veel behoefte aan is. Bij autobouwer BYD (dat aanvankelijk enkel batterijen maakte), is een productielijn omgebouwd om mondmaskers te kunnen produceren. Printbedrijf Lay3rs helpt onder meer het Tilburgse ziekenhuis door middel van het 3D-printen van pipetten voor bloedanalyse-apparaten. Zie jij mogelijkheden om jouw productielijn tijdelijk aan te passen, dan horen wij dat graag. Wellicht kunnen we je ondersteuning bieden.

Inspiratie: Demcon gaat beademingsapparaten leveren aan ic’s

Er wordt momenteel hard gewerkt om de intensive-care-capaciteit van ziekenhuizen te vergroten. Maar dan zijn wel beademingsapparaten nodig. Het in Zuid-Holland welbekende Demcon is een high-end technologieleverancier van producten en systemen, met als focusgebieden hightech, robotic en medical systems. In hun productiefaciliteit in Enschede worden onderdelen gemaakt voor beademingsapparaten. Demcon kreeg van het Erasmus MC in Rotterdam de vraag om complete beademingsapparaten te leveren. Inmiddels is een nieuwe productielijn gebouwd, extra beademingsapparatuur besteld en de levering in gang gezet. Zo snel kan het dus gaan. Lees het complete verhaal in dit artikel uit de Volkskrant en laat je inspireren.

Juist in de komende periode zijn we nog meer gedreven dan ooit om te werken aan een sterker, slimmer en gezonder Zuid-Holland. Zoals premier Rutte het zei: “Samen komen we deze moeilijke periode te boven.”